Danas je na kuharski repertoar
došla i jedna klasična stara dobra musaka koju dugo već nisam radila a ovaj put
u nju nisam čak ‘ništa bućkala i dodavala’ kako kaže moj suprug, pa ju je i
nazvao Musaka vulgaris domesticus
Često nam za ručak pripremam musake u raznim varijantama
i baš zbog toga ih volim jer promjenom samo jednog sastojka ili dodatkom nekog
drugog okus može ispasti totalno drugačiji.
Rijetko kad se odlučim samo za
krumpir i meso, gotovo uvijek ubacim još neko povrće, bilo samo blanširano ili
pečeno ili pohano. Ovo je u biti običan složenac od mljevenog mesa i krumpira
zaliven smjesom vrhnja i jaja i lijepo zapečen, ali uz par trikova kao što su:
vino kod pirjanja mesa ili malo slatkog ketchupa, ili pak sir između slojeva
mesa i krumpira ovo jelo postaje prava sočna delicija. Meni je najdraža
musaka s pohanim patliđanima ili tikvicama, ali to ću vam neki drugi put
skuhati. Takve su musake najukusnije ako se pripremaju sa svježim povrćem iz
vrta, a poznavajući našu baku i ove će godine toga biti u izobilju pa neće
nedostajati niti finih jela sa povrćem.
Potrebno:
·
1,5 kg krumpira
·
50 dag mljevenog mesa
·
1 luk
·
1 dl bijelog vina
·
2 dl soka od rajčice
·
žlica, dvije ketchupa
·
vegeta, sol, papar
·
1/2 povrtne kocke za juhu
·
4 jaja
·
4 žlice kiselog vrhnja
·
20 dag ribanog sira trapista
Priprema:
1. Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i narezati na tanje
ploške.
2. Na ulju pržiti luk, dodati mljeveno meso pa uz miješanje
pržiti dok ne posmeđi. Posoliti i začiniti po želji, dodati vino pa pustiti da
tekućina ispari. Tada dodati rajčicu i ketchup i oko 2 dl vode pa uz povremeno
miješanje pirjati oko 20 min.
3. U manjoj posudi pjenjačom umutiti jaja i vrhnje, povegetiti
ili posoliti.
4. U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da
prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom
meso, posipati sirom pa ponovo složiti deblji sloj krumpira. Sve zaliti
smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.
U ovo jelo najbolje paše hladna zelena salata
kristalka.
Dobar tek!
Sastojci
·
Potrebno:
·
1 kesica (37 g.)praha za puding od vanilije Dr.Oetker
·
2 kasikemleka.
·
Za posipanje idekoraciju:
·
1 kesicavanilin secera.
Priprema
Težina:
Jednostavno
1.
1
Brasno stavite u posudu za mucenje,dodajte ostale sastojke i
mikserom(nastavcima za testo)zamesite testo.
Testo ce vam biti neverovatno zute boje zbog pudinga i fino i
pogodno valjanje.
Od testa oblikujte valjak debljine 2 cm.
Seci komade debljine 1 cm.
Dva pleha od rerne oblozite sa papirom za pecenje.
Rernu zagrejte na 180 °C.
Oblikujte male roščiće i slazite ih u pripremljen pleh
praveci razmaka.
Pecite ih 12 min.
Pecene ostavite da se malo prohlade u plehu u kome su se pekle a
zatim ih pospite sa secerom i van.secerom(koji ste predhodno pomesali i
prosejali).
Keksice spremite u limenu kutiju,...
Nema komentara:
Objavi komentar