Mnogi
će reći da pizza koja se ispeće doma nema veze za pravom pizzom iz pizzerije. I
bit će u pravu. No iako i sama volim s vremena na vrijeme pojesti ‘pravu’ pizzu
i dalje me podjednako vesele druženja za koje prilike najčešće radim domaću
pizzu i moj favorit je definitivno moja pizza Slavonikasa
puuuno domaće kobasice, kulena i kisele paprike. Nedavno nam se na večeru i
druženje najavio jedan jako dragi prijatelj pa sam za tu priliku htjela
napraviti nešto novo i drugačije, nešto što se može jesti prstima bez pribora,
a da opet bude sasvim konkretno.
I tako je nastala ova neobična pizza pogača u
obliku cvijeta. Ideja za ovaj oblik pogače/pizze nije izvorno moja i dobila sam
je od jedne prijateljice u mailu kao fotku, učinilo mi se zanimljivo i baš sam
sretna što je ispalo tako super i što se svima svidjelo. Definitivno je ovo
odlična ideja za fini topli obrok, bilo da ste u društvu ili da jednostavno
poželite razveseliti sebe – nešto između Calcone pizze i klasične, pa tako na
svoje mogu doći ljubitelji i jedne i druge varijante jer je u ovoj pogači ima
dovoljno i za jedne i za druge. Onaj tko više voli preklopljenu varijantu,
jednostavno si uzme taj dio, a onaj koji je više za otvoreniju posegne za
svojim dijelom
Za tijesto:
·
50 dag brašna za dizano tijesto
·
1 vrećica instant suhog kvasca
·
4 dl toplog mlijeka
·
1 dl ulja
·
1 žličica soli
·
2 žličice šećera
·
30 dag šunke za pizzu
·
40 dag sira trapista
·
Mala konzerva kukuruza
·
Par komadića ukiseljene paprike
·
1 manji luk
·
Ketchup, origano, sok paradajza
PRIPREMA:
1. Od svih
sastojaka umijesiti mekano dizano tijesto. Pustiti ga pokriveno da počiva 30
minuta na toplom mjestu.
2. Nakon što
se diglo, razdvojiti ga na tri dijela pa svaki dio razvaljati u tanki krug.
3. Kada ste
tijesto razvaljali, oprezno ga prebacite na lim na papir za pečenje. Tada ga od
sredine zarežite prema rubovima 8 puta ali ne do kraja (vidi sliku).
Nerazrezani dio koji je ustvari vanjski obruč tijesta premazati ketchupom,
složiti po njemu šunku i ostatak nadjeva, pa slobodne rubove prebacite preko
nadjeva prema van kako biste dobili oblik cvijeta. Rubove koje ste prebacili
treba malo podvući pod taj vanjski rub i stisnuti prstima.
4. Premazati
pizzu razmućenim jajetom, posipati sezamom i peći u pećnici na 200°C 20 minuta.
Rezati na komade i poslužiti odmah. Dobar tek!





Nema komentara:
Objavi komentar