Držite li dugo neke namirnice u hladnjaku i izvan njega, a odjednom shvatite da ih je gotovo netaknute prevalio rok trajanja, ne brinite se. Naime, neke namirnice mogu biti jestive i dugo nakon što im istekne službeni rok uporabe. Stručnjaci su potvrdili da su brojne namirnice i više nego dobre za uporabu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne.
Izdvajamo sedam primjera:
1. Kečap
Kečap može zadržati svoju kvalitetu čak i šest mjeseci nakon isteka roka uporabe. Nemojte ga jesti samo ako primijetite plijesan ili neobičan miris.
Kečap može zadržati svoju kvalitetu čak i šest mjeseci nakon isteka roka uporabe. Nemojte ga jesti samo ako primijetite plijesan ili neobičan miris.
2. Kiseli krastavci i masline
Kiseli krastavci i masline zapravo traju godinu dana nakon otvaranja držite li ih u hladnjaku, bez obzira što piše kao rok trajanja.
Kiseli krastavci i masline zapravo traju godinu dana nakon otvaranja držite li ih u hladnjaku, bez obzira što piše kao rok trajanja.
3. Ocat
Ocat traje gotovo beskrajno, čak i ako primijetite kakve naslage ili talog u njemu, siguran je za uporabu.
Ocat traje gotovo beskrajno, čak i ako primijetite kakve naslage ili talog u njemu, siguran je za uporabu.
4. Med
Med je dobar dok se ne potroši, bez obzira što pisalo kao rok trajanja (ako imate kupovni med).
Med je dobar dok se ne potroši, bez obzira što pisalo kao rok trajanja (ako imate kupovni med).
5. Kava
Otvorili ste vrećicu kave i zaboravili na nju? Ne brinite. Kava je dobra za uporabu od tri do pet mjeseci nakon označenog roka na pakiranju. Za kavu u zrnu to vrijedi i duže.
Otvorili ste vrećicu kave i zaboravili na nju? Ne brinite. Kava je dobra za uporabu od tri do pet mjeseci nakon označenog roka na pakiranju. Za kavu u zrnu to vrijedi i duže.
6. Maslac
Maslac možete jesti i dva tjedna nakon isteka roka, a držite li ga u zamrzivaču, može stajati i do devet mjeseci.
Maslac možete jesti i dva tjedna nakon isteka roka, a držite li ga u zamrzivaču, može stajati i do devet mjeseci.
7. Začini
Gotovo svi začini traju i do dvije godine duže nego što je otisnuto na pakiranju. To vrijedi za cimet, papar, crvenu papriku, peršin, češanj. Važno je samo da ih čuvate na suhom i hladnom mjestu, po mogućnosti u staklenci.
Gotovo svi začini traju i do dvije godine duže nego što je otisnuto na pakiranju. To vrijedi za cimet, papar, crvenu papriku, peršin, češanj. Važno je samo da ih čuvate na suhom i hladnom mjestu, po mogućnosti u staklenci.
Izvor: dnevno
Nema komentara:
Objavi komentar