 "Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah", stara je mudra poslovica koje bi se trebali držati kada su u pitanju naši obroci. Kao što poslovica kaže, posljednji obrok u danu trebao bi biti što jednostavniji i skromniji kako ne bi opterećivao naš želudac pred spavanje.
"Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah", stara je mudra poslovica koje bi se trebali držati kada su u pitanju naši obroci. Kao što poslovica kaže, posljednji obrok u danu trebao bi biti što jednostavniji i skromniji kako ne bi opterećivao naš želudac pred spavanje.
Nakon jela, sva krv odlazi u želudac, tlak pada, osjećamo se umorno jer se sve tjelesne funkcije usmjeravaju zadatku da prerade hranu.
 Ukoliko je ta hrana bila masna, ljuta ili pretjerano slatka naš se organizam više i dulje muči da je obradi; dolazi do probavnih smetnji, žgaravice, nadutosti, težine na želucu – okretanje u krevetu, mučnina, posezanje za sodom bikarbonom i obećanjima samim sebi da se nećemo više prežderavati prije spavanja.
Naravno, ne valja poslovicu shvatiti ni previše doslovno i ne jesti ništa zato jer ne bi zbog gladi mogli zaspati ili, ako bi i zaspali, probudili bi se i shvatili da se nalazimo glavom u frižideru i tamanimo sve što nam se nađe pod rukom (ustima). Šalu na stranu, večera je nezaobilazan obrok koji hrani naš organizam dok spava, potpomažući ga da se regenerira, raste, stvara nove stanice; zato je naročito bitno da je lagan, ali bogat vodom i proteinima.
Postoji nekoliko uvriježenih mišljenja koliko vremena prije odlaska na počinak je najbolje večerati, jedno od njih je dva do tri sata prije spavanja. Također bitno je da večera bude dovoljna kako ne bismo osjetili glad kada napokon legnemo u krevet; dakle, nikako se ne odričite večere u svrhu mršavljenja.
Kako bi vam olakšali izbor namirnica koje ćete unijeti u jelovnik, donosimo vam nekoliko prijedloga što večerati bilo da želite smršaviti, udebljati se ili jednostavno ostati onakvi kakvi jeste, ali ugodnije spavati i buditi se odmorniji.
Ukoliko je vaš prioritet stvaranje mišićne mase i dobivanje na kilaži, važno je da je gradite proteinima. Proteini iz povrća su niske biološke vrijednosti te ih se stoga preporuča konzumirati putem jaja, ribe, sirutke, piletine i teletine te graha, graška i pšenice. Ove sve namirnice valja uskladiti s vremenom koje je potrebno da se prerade kako ne bi došlo do težine na želucu kada legnemo u krevet.
Dakle, kombinacije ovih namirnica mogu nam biti idealna večera uz kakvo povrće kao prilog. Nije nužno bježati ni od crvena mesa ako je ono pripremljeno na roštilju jer se na taj način najbolje gube masnoće iz mesa.
 
 
Nema komentara:
Objavi komentar