Kiš od tikvica

Najprije umijesite slano prhko tijesto. Obično se tijesto ostavi da odleži pola sata u hladnjaku. Ovaj put mi se žurilo tako da čak niti to nisam čekala. Ako imate problema da tijesto ne možete homogenizirati prilikom miješenja, dodajte malo hladne vode. Bit će brže i lakše ćete mijesiti.

Kiš tradicionalno ide u onaj valoviti okrugli kalup. Dobro da tako nisam postupila, jer mi se stalno činilo da će nam to biti premalo. Razvaljala sam tijesto u svoj plitki vatrostalni kalup pravokutnog oblika. Tijesto vam mora biti tanko, nešto kao za pizzu. Izrezala sam slaninu i luk na kockice. Zamutila jaja, dodala vrhnje i sve pomiješala s lukom i slaninom. Dodatno sam još posolila. Odozgo sam narezala tikvice. Peče se na jačoj temperaturi od 200 °C dok rubovi ne porumene. Sve je slično kao i pizza samo što se radi o masnom tijestu.
Ispala je fina večera s udjelom i povrća i finog tijesta. U ovom jelu se ne smije pretrpavati povrće. Povrće mora biti dozirano kako bi bilo ukusno. Jedina je mana što za to jelo morate potrošiti pola maslaca. Uglavnom, nije baš jeftino, ali vrijedi...

Sastojci

Tijesto

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca

Nadjev

  • 2 jaja
  • mileram ili vrhnje od 400 g
  • narezane slanine
  • 1 luk
  • jedna tikvica
  • malo soli

Nema komentara: