- 840 g. brašna
- 240 ml mlieka
- 240 ml vode
- 240 mle ulja
- 20 g kvasca
- 5 kašikica šećera
- 1 kašikica soli
- 1 žumanjak za premazivanje
Način pripreme :
U mlaku vodu sa 2 kaškice šećera rastopite/rastvorite kvasac i ostavite da se malo zapjeni. U zdjelu stavite brašno u kojoj ste umješali preostali šećer, so - te dodajte nadošli kvasac, mlijeko, vodu a potom i ulje. Zamjesite mekano ali ipak elastično tijesto a zatim ostavite pokriveno tijesto da udupla obujam (da nadođe).
Kad je tijesto gotovo, razmjesite ga i onda kreirajte... pogaču, kiflice itd....Ostavite da se ponovo pogača ili kiflice nadignu, premažite potom sa umućenim žumanjkom, pospite i sa susamom, makom... ili za šta se već odlučite, pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, oko 20-35 min.
Možete da radite i male loptice tako što podijelite tijesto na jednake dijelove u veličini koju vi preferirate ili najviše 16 dijelova - a zatim svaki dio sa rukama rastegnite, stavite fil zatvorite koricu i opet napravite lopticu i tako redom dok ne istrošite tijesto... poredajte u pleh, pustite ih da se nadignu, premažite i pecite.... Uživajte !
Nema komentara:
Objavi komentar