- 3 jaja
- 7 kašika šećera
- 250 g Mascarpone sira
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 60 g piškota
- 4 kašike kave/kafe/kahve
- 4 kašike vruće vode
- 2 kašike ruma ili brandyja
- 2 kašike kakaa u prahu
Priprema Tiramisua:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.Zatim žumanjke umutite sa šećerom dok ne dobijete gustu blijeu do žutu kremu, a zatim toj kremi dodajte Mascarpone sir i ekstrakt vanilije potom sve dobro sjedinite.Nakon toga, bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ga umiješajte u ranije pripremljenu kremu od Mascarpone sira i žumanjaka.
Pomiješajte kavu/kafu/kahvu, vodu i rum ili brandy te pustite neka se malo ohladi da se piškote ne bi previše natopile. Piškote potom narežite na manje dijelove i kratko ih natopite u ‘alkoholiziranu kavu’.
U silikonski kalup za štrucu (ili limeni obložen prozirnom folijom) izlijte trećinu pripremljene kreme, zatim po njoj poredajte/nabacajte komadiće piškota umočenih u kavu/kafu, zatim po njima drugu trećinu iste kreme , opet pobacajte komadiće piškota koje na kraju prekrijete preostalom kremom. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak.
Nakon nekoliko sati kada se tiramisu stisne izvadite ga iz kalupa narežite ga na šnite ili ga sa kašikom za sladoled poslužite na kuglice i ne zaboravite ga posuti kakaom u prahu. Uživajte !
Nema komentara:
Objavi komentar