Torta od kokosa i čokolade

Potrebni sastojci:

Za biskvit 1.
  • 6 jaja
  • 6 kašika šečera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
Za biskvit 2.
  • 6 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 3 kašike čokolade u prahu
Za kreme:
  • 8 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 130g omekšanog maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 3 rebra otopljene čokolade
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 5 kašika kokosa


Načn pripreme torte :

Za biskvite je potrebno izmiksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg.Dodavajte jedno po jedno žumanjce.Veoma lagano žicom umješajte brašno i prašak za pecivo.I tako pecite 2 biskvita s time da u drugi biskvit se dodaje i čokolada. Pecite na 170°C pa čačkalicom provjerite da li je pečeno. Pećnicu otvarajte što manje za vrijeme pečenja.
Za kremu razmutite puding sa malo mlijeka a ostatak stavite da prokuha/provri. Kada provri dodajte umućeni puding i kuhajte dok se ne zgusne a potom ohladite u kupelji.
Pjenasto izradite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte kuhanu kremu kašiku po kašiku.
Slatko vrhnje izmiksajte i umiješajte u kremu. U 1/3 (jednu trećinu) dodajte kokos a u ostalo otopljenu čokoladu.
Svaki biskvit preprežite na pola pa redajte:
  • svijetli biskvit
  • čoko krema
  • tamni biskvit
  • svijetla krema
  • tamni biskvit
  • čoko krema i završite
  • svijetli biskvit

Nema komentara: