Turske Lahmacun

Sastojci
  •   ZA TIJESTO
  •  1kila brasna
  •  1kockica svjezeg kvasca
  •  1velika zlica soli,5velikih zlica ulja
  •  600ml mlake vode
  •   Nadljev od Mesa
  •  500grama mljevenoga mesa
  •  5 komada paradajza
  •  1 veca crvena paprika
  •  5 blagih peperona
  •  4glavice luka
  •  2 reznja cesnjaka
  •  100grama margarina
  •  2velike zlice paprike pirea ili paradajz pirea
  •   paprika u prahu sol papar i persin svjezi
Priprema
prvo zamjesti tijesto,sve sastojke skupa staviti sa svjezim izmrvljenim kvascem.sipajte vodu i umjesite glatko tijesto.ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko 40 min.
dok tijesto odmara pripremiti povrce i meso.paprike,paperone,luk,cesnjak,paradajz i persin isjecite na komadice i stavite u blender ako imate ako ne sto sitnije nasjecite.ocjedite vodu ako je nastala od povrca.povrce,meso,zacine,margarin i pire od paprike(ako nemate moze i od paradajza)dobro sjedinite.ostavite na stranu.
Pecnicu i veliki pleh zagrijte na 250,na zadnju zicu pecnice.(pleh netrebate obloziti sa pek papirom ili uljem,inace tjesto nece biti hrskavo)radnu plocu pobrasnite i uzimajte po malo tijesta koje cete sa oklagijom razvuci na velicinu tanjura.ili podjelite odmah cjelo tjesto na 15-18 kugla kako je vama lakse.po veliku zlicu mesa dobro utisnite na tijesto.redajte na pleh koliko vam moze stati kod mene je bilo po tri i pecite oko 5-7 min ne duze.
dok se peku prve vi vec pripremajte druge sve dok ne potrosite tjesto i meso.slazite tako da meso bude iznutra,znaci tjesto uvijek mora biti svana.meso se nebude odvojilo nebojte se;))
posluzite uz salatu i jogurt,dobar vam tek;))Najbolje su dok su tople a mogu i hladne!
pire od paprika
ove peparone idu u Lahmacun nadam se dasam se dobro izrazila,muci me taj nas jezik pa muci…..

Nema komentara: