Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznošenjem prednosti ne guljenja određenih vrsta voća i povrća. Jer uz to što ćemo uštedjeti vrijeme, sačuvat ćemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi:
Krompir
Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. No to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krompir samo dobro istrljajte pri pranju.
Patlidžan
Koža patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidant koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, ističe Cavuto.
Svježi krastavci
Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa, prenosi ljepotaizdravlje.
Mrkva
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se rješavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaže: “Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje.”
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško prožvakati, no to samo znači da je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. “Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka”, dodaje Cavuto.
Nema komentara:
Objavi komentar