

Lagane punjene tikvice
Potrebno:
- 3-4 male okrugle tikvice ili 2-3 obične duguljaste
- 1 luk
- mala šalica (2 dl) riže arborio
- 3-4 šnitice pancete ili kakve druge suhe slanine
- 1 mrkvica
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 10 dkg sira edamera ili goude (može biti i pakiranje topljenog sira u listićima)
- vegeta, sol, papar
Priprema:
- Tikvice prepoloviti po dužini ako su duguljaste, ako su okrugle, odrezati im vrhkao kapu. Izdubiti ih oprezno uz pomoć malog nožića i žličice te ih kratko prokuhati u većoj količini slane vode (5 min). Blanširane tikvice ocijediti pa složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem ili maslacem.
- Za punjenje od riže, pirjati na malo ulja sitno sjeckan luk i pancetu, nakon par minuta dodati ostatak izdubljenih tikvica i rižu. Promiješati, dodati 3 šalice vode, začiniti vegetom, solju i paprom pa uz povremeno miješanje kuhati dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Tada dodati kiselo vrhnje, eventualno popraviti okus pa dodati i sir. Promiješati da se sir otopi, pa tom mješavinom puniti tikvice.
- Zapeći tako punjene tikvice u pećnici zagrijanoj na 180ºC 25 minuta.
- Poslužiti kao prilog uz mesno jelo ili kao lagani glavni obrok. Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar