Trikovi kojima ćete spasiti uništeno jelo

Svakodnevno kuhanje i najvećim ljubiteljima hrane je muka, a u žurbi ponekad ne razmišljamo o osnovnim pravilima, što nas dovodi do malih problema. Zimsko doba polako nam kuca na vrata pa ćemo sigurno najčešće kuhati krepke supe te jela s povrćem da bismo ostali zdravi, imali dovoljno energije i jačali imunitet. Upravo su zato dobrodošli savjeti kulinarskih stručnjaka.

Od juhe je ostala samo kaša
U najboljoj želji da juha bude ukusna, ali zdrava, ponekad se precijenimo u omjeru količine namirnica i vode pa do kraja kuhanja dobijemo gustu kašu jer voda ishlapi.
Tina Ujlaki, izvršna urednica slavnog kulinarskog časopisa „Food & Wine“, ima jednostavno rješenje – dodajte vode. Kada primijetite da se juha pretvara u gusto jelo s povrćem i mesom, malo je podlijte pa isto ponovite još koji put. I kuhajte je poklopljenu na laganoj vatri jer će tako teže ispariti.
Zagorjelo povrće
Za razliku od ljetnih mjeseci, kada najradije uživamo u svježem povrću, zimi pripremamo topliju hranu, što znači da ćemo ga pržiti i kuhati. I najboljima se događa da imaju loš dan pa, umjesto sočnog povrća, dobiju zagorjeli ručak.
Vrhunska kuharica Ejpril Blumfild (April Bloomfield) ima savjet šta učiniti da vas ne zadesi ovakva nezgoda. Budući da se određena vrsta povrća termički duže obrađuje od nekih drugih, to morate imati na umu. Tako u kombinaciji mrkve i krompira s brokulom i karfiolom prve dvije namirnice treba nasjeckati na sitnije komade jer se kuhaju duže. Tako možete izbjeći problem s nejednakim kuhanjem, sirovom hranom i, na kraju krajeva, zagorjelom.
Prekuhano povrće
Potpuno ste zaboravili na brokulu, grašak ili krompir pa je povrće gnjecavo i previše mekano? Kada se jednom prekuha, nema mu spasa, ali povrće možete iskoristiti na neke druge načine. Napravite pire pa ga pomiješajte s rižom, tjesteninom ili ga stavite u umak od paradajza. Možete napraviti i brzi umak s vrhnjem i povrćem.
Vodeni umaci
Iako ste pazili na sastojke, umak je i dalje vodenast, poput vina koje ste dodali u jednom trenutku. Prvo što možete napraviti je razmutiti dvije kašike brašna s vodom i dodati umaku uz miješanje. Dodajte pomalo i pustite da proključa da ne biste pretjerali. Ukoliko umak nije previše vodenast, ostavite posudu polupokrivenu i pustite da višak tekućine ispari.
Prekuhano meso jedan je od najgorih problema mnogim kuharima jer je meso obično glavno jelo i teško ga je nabrzinu zamijeniti.

Nema komentara: