Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika čećera
- 6 kašika punih oraha
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml soka od narandže
- 2 kašike brašna
Prvi fil:
- 300 g mljevenog Plazma keksa
- čaša od 200 ml soka od narandže
- 100 g čokolade za kuhanje
- 125 g margarina
- 50 g šećera u prahu
Drugi fil:
- 250 g oraha
- 2 kašike šećera
- 100 ml mlijeka
- 125 g margarina
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Priprema kore:
Umutite najprije bjelanca, zatim dodajte šećer, pa žumanca, onda brašno ,prašak za pecivo, kakao i na kraju se kašikom u to umješaju orasi. Peče se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha (velicina pleha - 25×35 cm). Ali svako prilagođava plehu koji ima, moze i malo manji, kora će biti deblja.Kada se kora ohladi, pospite ju sa sokom od nacjeđene pomorandže, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, može da se doda još malo.
Prvi fil:
Pravi se tako što se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda posebno dobro umutite margarin sa šećerom u prahu. Toj smjesi dodajte plazma keks, a zatim i otopljenu čokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno dodajte još soka od narandže, da se dobije masa koja može da se maže preko kore.
Drugi fil:
Najprije orahe malo podpecite u rerni, zatim ih sameljite, zatim se popare u mlijeku koje se malo zašećeri. Kada se ohlade, takođe se sastave, sa prethodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.
Treći fil:
Je potrebno napraviti prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave.Ovako, skuha se puding od vanilije, ali se ne stavi 8 već 4 kašike šećera. Dok se fil hladi, umutite margarin sa šećerom u prahu, zatim se to sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smjesa.Na koru se najprije stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju žuti fil. Odozgo se torta premaže sa dvije umućene slatke pavlake.
Trebalo bi da prenoći, makar jednu noć u frižideru, da se lijepo ohladi.
Nema komentara:
Objavi komentar