Potrebni sastojci:
6 što krupnijih jaja
150 g masti ili margarina ili putera
150 g mekog brašna
250 ml vode
Potrebni sastojci za fil:
1 l slatkog mlijeka
6 jaja
12 manjih (supenih) kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanilije
Priprema:
Masnoću stavite u hladnu vodu, a zatim na ringlu da provri. Čim provrije dodajte brašno, intezivno mješajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutite 6 jaja posebno bjelanca,a posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojite ih a potom dodajte još toplom masnom tijestu. Dobro izmješajte. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.Vršna mala kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mjesta, jer krofne porastu te da se ne slijepe jedna uz drugu. Peći 7 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 220 °C, a zatim još 13 minuta na 200 °C.
Fil:
Umutite jaja, šećer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuhati 900 ml mlijeka i u njega polajko mješajući, dodajte prethodno umućenu masu. Kuhati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.Ohlađene krofne filujte po sredini,sa ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom(čokoladu istopite na pari), ili da se jednostavno pospu šećerom u prahu.
(recepti.org)
Nema komentara:
Objavi komentar