Čoko rolada od kave sa samo 168 kcal

Donosimo ti recept za čokoladnu roladu od kave i vanilije iz knjige 'GI kolači - slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera', autora Emila Keršeka u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepeta u originalnoj i light varijanti

Sastojci:

Biskvit:
  • jaja
  • 1 žumanjak
  • 7 dag fruktoze
  • 2 ml arome vanilije
  • 9 dag brašna
  • 2 g praška za pecivo
Krema:
  • 3 dag kave
  • 1,25 dl vode
  • 20 dag maslaca
  • 6 žumanjaka
  • 7 dag fruktoze
  • 300 mg stevije
  • 1 dag škrobnom brašna
Ukras:
  • 80 g poprženih badema ili krokanta
  • dvadesetak zrna kave
  • 100 g tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Lim (30x40 cm) namasti i pokrij papirom za pečenje.
  2. Jaja i žumanjak stavi u zdjelu i miješaj ručnim električnim mikserom najvećom brzinom 1 minutu dok se smjesa ne zapjeni.
  3. Pomiješaj steviju, fruktozu i vaniliju i pomalo sve dodaj u smjesu miješajući 1 minutu pa još zajedno miješaj 2 minute. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij u smjesu pa kratko miješaj mikserom najmanjom brzinom.
  4. Tijesto stavi u pripremljeni lim i peci 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
  5. Nakon pečenja biskvit skupa s papirom zarolaj i ostavi da se ohladi.
  6. Ohlađeni biskvit odmotaj, napuni kremom i ponovno zarolaj i premaži izvana kremom. Nadjevenu roladu pospi komadićima krokanta i nekoliko zrna kave te ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. Roladu ohladi, nareži i posluži.
Priprema kreme:
Za kremu pripremi jaku crnu kavu. Maslac miksaj dok je postane pjenast. Žumanjke, fruktozu, steviju i brašno dobro izmiješaj, dodaj hladnu kavu i miksaj dok se ne ohladi. Dodaj izrađeni maslac i dobropromiješaš. Odvoji oko 200 g za vanjski dio rolade, a ostatak stavi u samu roladu.

Prehrambene vrijednosti

  • Energetska vrijednost 1 kriške: 168 kcal
  • Ugljikohidrati: 1 g
  • Bjelančevine : 4 g
  • Masti: 11 g

Nema komentara: