Pivo popravlja pamćenje

Pivo, ili barem jedan od njegovih sastojaka, popravlja funkcionisanje mozga, pokazala je nova studija. Ipak, to ne znači da je sada opravdano piti velike količine piva, budući da se korisna hemikalija u njemu nalazi u tako malim količinama, da bi svakog dana trebalo da ...

... popijete i do 2.000 litara dragocjene tečnosti, kako biste od nje imali koristi.

Istraživači su demonstrirali da “xanthohumol“, tip flavonoida koji se nalazi u pivu, poboljšava kognitivne funkcije mladih miševa.

Flavonoidi su hemikalije koje se nalaze u biljkama i uglavnom im daju boju, a naučnici su već dokazali da neki od njih mogu biti korisni u borbi protiv širokog spektra bolesti.

Oni se nadaju da će uz pomoć novootkrivenog sastojka uspjeti da leče metabolički sindrom, stanje koje se povezuje sa gojaznošću i visokim krvnim pritiskom, ali i slabljenjem pamćenja.

Stručnjaci Univerziteta u Oregonu proučavali su xanthohumol u velikim dozama, koje prirodno ne bi mogle da se unesu ishranom i otkrili da poboljšava sposobnost mlađih jedinki da se prilagode promenama u okruženju.

“Xanthohumol ubrzava metabolizam, smanjuje nivo masnih kiselina u jetri i, barem kod mlađih miševa, popravlja kognitivne sposobnosti“, kaže Danijel Zamzov, bivši doktorant Univerziteta u Oregonu, prenosi RTRS.

“Nažalost, kod starijih miševa nije primećen takav efekat“.

Nema komentara: