Lipa je drvo koje ima bogatu historiju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot (grčki historičar prozvan "ocem historije"). Najvažniji za historiju lipe su staroslovenska plemena. Živjeli su u lipovim šumama i bili su jako vezani za drveća jer su im pružala hranu, vodu, zaštitu.
Posebno su cjenili lipu jer im je davala hranu, med i vosak. Sloveni su stabla posvetili svojim bogovima, tako je lipa posvećena boginji Vidi (ona je zaštitnica ljubavi). Zbog toga neki drvo lipe nazivaju i drvo ljubavi. Sloveni su vjerovali da nakon smrti ljudi nastavljaju da žive u korjenu, deblima i krošnjama. Vjerovalo se i da lipa čuva od zla i uroka pa su zato ljudi gradili kuće kraj njih.
Sastav: Sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvijetu), u cvijetu i listićima izrazito puno vitamina, a u sjemenu masnog ulja.
Za čaj od lipe koriste se njeni cvjetovi. Ljekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i historija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana ljekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospješuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.
Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, liječi od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), liječi od padavice, spriječava upalu pluća, liječi od pjeska u bubregu, odstranjuje bore i pjege s kože lica, spriječava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospješuje stolicu.
Čaj od lipe ima jako puno ljekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.
1. Klasičan način pripreme čaja od lipe - Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
2. Za lipin čaj koji opušta živce, daje dobar san, liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospješuje stolicu, podstiče izlučivanje znoja i mokraće, pravi se čaj na sljedeći način: kuhajte 1 litru vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cvijeta lipe, prelijte cvijet s kipućom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procijedite čaj, nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije triput dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umjesto vode, prenosi Kurir.
3. Čaj od lipe protiv proljeva: Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne da kipi. Napravite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cvijeta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mješavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.
Napomena: Nemojte uzimati previše čaja od lipe jer može da izazove srčane tegobe.
Sastav: Sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvijetu), u cvijetu i listićima izrazito puno vitamina, a u sjemenu masnog ulja.
Za čaj od lipe koriste se njeni cvjetovi. Ljekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i historija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana ljekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospješuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.
Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, liječi od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), liječi od padavice, spriječava upalu pluća, liječi od pjeska u bubregu, odstranjuje bore i pjege s kože lica, spriječava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospješuje stolicu.
Čaj od lipe ima jako puno ljekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.
1. Klasičan način pripreme čaja od lipe - Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
2. Za lipin čaj koji opušta živce, daje dobar san, liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospješuje stolicu, podstiče izlučivanje znoja i mokraće, pravi se čaj na sljedeći način: kuhajte 1 litru vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cvijeta lipe, prelijte cvijet s kipućom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procijedite čaj, nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije triput dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umjesto vode, prenosi Kurir.
3. Čaj od lipe protiv proljeva: Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne da kipi. Napravite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cvijeta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mješavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.
Napomena: Nemojte uzimati previše čaja od lipe jer može da izazove srčane tegobe.
Nema komentara:
Objavi komentar