Sastojci:
- 1 kg brasna
- oko 450 ml toplog mleka
- 1 kocka Kvasca
- 1 kasika secera
- 1 kasika soli
- 5 kasika ulja
- 2 jaja
- 250 gr sira za nadev
- ulje za przenje
Priprema:
- Umesimo mekano testo sa brasnom, nadoslim kvascem, mlekom, jajima, ulja i soli. Testo treba biti mekse od onog za kiflice. Testo pobrasnimo, stavimo u posudu, pokrijemo pacetom i stavimo na toplo da nadoge. Ja obicno ukljucim pecnicu na 50 stepeni, tako testo brze nadoge. Nadoslo testo premesimo i podelimo na 24 jufke.
- Rasucemo dve jufke i na jednoj stavimo izmrvljeni sir.
- Praznu jufku stavimo preko jufke sa sirom i blago prstima sa obe ruke pritiskamo na nekoliko mesta.
- Ovo ponovimo sa sve jufke. Poredamo na nabrasnjenoj povrsini i pokrijemo ih da nadođu.
- Nadosle sirenjake przimo na zagrejanom ulju ali ne na silnoj temperaturi, da ne bi izgorele. Na srednjoj temperaturi lepo zarumene, prvo sa jedne a zatim sa druge strane. Prvo przimo gornju stranu sirenjake pa okrenemo.
Posluživanje:
- Sirenjake su najbolje za dorucak sa jogurtom ili cajem. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar