Za zimske rođendane uvijek radim marcipan tortu. Torta je moja kreacija koju sam iz godine u godinu, svake zime, pomalo usavršavala. Spoj marcipana i naranče je idealan za zimu. Teško da možete zamisliti nešto ugodnije od mirisa naranče i marcipana!
Ove godine sam dodala i malo okusa višnje maraske. Spoj je ispao savršen!
Ove godine sam dodala i malo okusa višnje maraske. Spoj je ispao savršen!
Slikala sam tortu u presjeku i jedva sam uspjela spasiti ovaj komad za fotografiju. Izrada je jednostavna i sve bude brzo gotovo.
Sastojci
Krema
| Biskvit
|
Priprema
Od 6 jaja izdvojite 3 žutanjka za kremu, a preostala 3 žutanjka za biskvit. Bjelanjci idu u biskvit. Najprije izmiješate 3 žumanjka i šećer. Dodajte brašno, sol i vodu. Sasvim na kraju, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit izlijte u standardni pravokutni kalup (cca. 19 x 34) na masni papri i pečete 20-ak minuta. Biskvit se mora sasvim ohladiti.
Za kremu, žumanjke istucite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte iscijeđen narančin sok i 1 dl slatkog vrhnja.
Ostatak slatkog vrhnja (4 dl) istucite u šlag.
Listove želatine namočite prema uputstvima. Smjesu sa žutanjcima lagano zagrijte i umiješajte namočene listove želatine. Miješajte dok se želatine ne otopi. Smjesu s otopljenom želatinom dodajete u šlag i lagano miješate. Na samom kraju dodajete naribate narančinu koricu i naribate komad marcipana. Sve lagano pomiješate,
U standardni kalup za tortu (fi 26 cm), prekriven masnim papirom, stavljate trake narezanog biskvita. Sredinu svake trake namočite sirupom od višnje maraske. Zalijete kremom, pa opet stavljate nove trake, poprečno na prethodne (vidi slike postupka). Namočite višnjom, pa sve ponovo dok ne potrošite sastojke.
Cijelu tortu pospremite u hladnjak na 5 - 6 sati. Kasnije izvadite iz kalupa, odvojite masni papir. Ukrasite tankim šnitama naranče. Šnite sam izrezala na mesoreznici zajedno s korom, Ne moram pri tom napominjati da koristim samo domaće, nešpricane naranče. Tortu sam zalila svijetlim preljevom.
Nema komentara:
Objavi komentar