SAVJETI ZA LIJEPO CVIJEĆE

Rezano cvijeće voli limunadu, pa će u vazi ostati svježe i desetak dana duže, ako u vodu iscijedite sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu. Isto ćete postići i ako vodi dodate aspirin, odnosno 2 žličice jabučnog octa i 2 žličice šećera. Ono će duže ostati svježije ako ga prije stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode.

Ruže (i ostalo cvijeće) koje niste odmah stavili u vazu, ponovo će živnuti ako njihove stabljike nakratko držite u vrućoj vodi. Pored vaze nikad nemojte držati zdjelu sa voćem, jer će cvijeće brže uvenuti.
Saksijske biljke, posebno one koje se ponose svojim listovima, vole pivo. Njihovi listovi će ponovo postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih suhom krpom očistite od prašine, obrišete rastvorom piva i mlake vode u omjeru 1:1. Ustajalo pivo, mineralna voda i crni čaj i iskorištene vrečice čaja idealno su gnojivo za sve vrste saksijskih biljaka, pa ih nemojte baciti, već ih dodajte vodi za zalijevanje. Sobne i balkonske biljke možete zalijevati i talogom od kave i vodom u kojoj se kuhao krumpir, ali i jaja. Isto tako vodi za zalijevanje možete dodati i ljuske od jaja i pustiti ih da odstoje preko noći, ali i svjež ili suhi kvasac.
cvijece-v
Saksijske biljke, ali i vrtno cvijeće, bolje će uspijevati ako obložite zemlju oko njih korama od banana koje su također efikasno gnojivo. Ako želite da vaša paprat bude posebno lijepa i bujna, vodi za zalijevanje jednom tjedno dodajte malo mlijeka. Za razliku od rezanog cvijeća, saksijske biljke vole jabuke, pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje potiče cvjetanje. Hranom se možete boriti i protiv biljnih štetočina, pa kao preventivu u zemlju utisnite češanj bijelog luka.
Izvor: dizajndoma.hr

Nema komentara: