Kako se uzgaja brusnica

Da bi uzgoj brusnica bio uspješan i isplativ, potrebna je odgovarajuća kombinacija klimatskih uvjeta, karakteristika tla i količine vlage.Uzgoj brusnice
Europska brusnica ( Vaccinium vitis-idaea )je zimzeleni pokrovni grm visok do 25 cm. Voli humusno, kiselo tlo ( pH 4-5 ) pa je kod sadnje potrebno dodati kiseli treset, što znači da se ne smije saditi samo u “običnu” zemlju, već prilikom sadnje treba poštivati određena pravila. Tako se biljke sade na 30 cm razmaka u redu ako je razmak između redova 90 cm, odnosno na 25 cm razmaka u redu ako je razmak između redova 100 cm.
Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm. Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. U toku rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi odnosno razmnožava. Kad se neki izdanak „primi“ u zemlju, može se odvojiti od matične biljke i zasaditi na drugo mjesto.

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon) je veća i robusnija od europske brusnice, ima krupnije plodove, a izdanci joj dosegnu čak 1-2 m. Na tim izdancima rastu bočni izdanci koji su dugi do 20 cm, a na njima su smješteni cvatovi, odnosno plodovi. Američka brusnica se sadi isto kao i europska brusnica, s time da razmak između sadnica mora biti veći kako bi bilo dovoljno mjesta za 1-2 m duge izdanke koji se puštaju da slobodno idu po tlu. U sušno vrijeme treba ih redovito zalijevati i malčirati. Razmnožava se kao i europska brusnica, izdancima. Izdanci se mogu djelomično zatrpati, a kad se nakon par mjeseci zakorijene, odvoje se od matične biljke i posade na željeno mjesto. Najčešća greška kod sadnje brusnica je sadnja u „običnu“zemlju. Brusnice cvatu dva puta, u 5/6 mjesecu i 7/8 mjesecu, a dozrijevaju u 7. i u 9/10 mjesecu kad je i glavna sezona berbe.

Nema komentara: