Jedan od većih problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njegove površine od nečistoća, hemikalija, prašine i drugih supstanci koje se zalijepe po njegovoj površini. Samo pranje vodom prije upotrebe često nije dovoljno. Ovo se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno kao što je grožđe, jagode, borovnice i sl.
Donosimo vam efikasno i jednostavno riješenje ovoga problema.
Uzmite veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte ocat (najbolje jabučni) u omjeru najmanje 1:10 (na 5 litara vode pola litre octa) . Promiješajte dobro vodu i ocat te ubacite voće i povrće unutra. Voda treba biti sobne temperature. Ako je voda hladna ugrijte je prvo na sobnu temparaturu prije postupka.
Ostavite voće ili povrće u ovoj otopini 10-15 minuta. Sve zajedno možete promješati par puta. Nakon 10-15 minuta izvadite voće ili povrće i isperite ga čistom vodom.
Vidjećete kako je otopina prljava nakon postupka. Sve hemikalije, pesticidi, nečistoće i bakterije ostat će u njoj. Kod nekih vrsta voća, kao što je jagoda i drugo lahko kvarljivo voće, ova metoda produžit će njihov vijek trajanja za više dana.
Istu tekućinu možete koristiti par puta u toku jednog dana nakon čega je treba baciti.
Ukoliko sumnjate da se radi o više prskanom voću povećajte količinu octa u otopini.
Nema komentara:
Objavi komentar