Bogata nutrijentima kora od narandže ima blagotvoran učinak na zdravlje, a donosimo vam čak osam razloga zbog kojih ćete razmisliti hoćete li koru narandže opet baciti u smeće.
1. Snižava holesterol
Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg holesterola nalaze se upravo u narandžinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i razinu lošeg (LDL) holesterola u krvi.
Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg holesterola nalaze se upravo u narandžinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i razinu lošeg (LDL) holesterola u krvi.
2. Umiruje žgaravicu
Narandžna kora odličan je prirodan lijek u smirivanju žgaravice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narandžinu koru trebali bismo “grickati” u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.
Narandžna kora odličan je prirodan lijek u smirivanju žgaravice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narandžinu koru trebali bismo “grickati” u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.
3. Pomaže probavi
Narandžina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u liječenju probavnih smetnji.
Narandžina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u liječenju probavnih smetnji.
4. Jača imunitet
Narandžina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.
Narandžina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.
5. Snižava krvni pritisak 
Narandžina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Naime, istraživanja su pokazala da narančin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak.
Narandžina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Naime, istraživanja su pokazala da narančin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak.
6. Djeluje kao antiseptik
U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik.
U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik.
Osim zdravstvenih blagodati narandžinu koru možete koristiti na još nekoliko maštovitih načina.
7. Osvježava prostora
Predivan miris kore narandže možete iskoristiti i kako bi aromatizirali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom zagrijavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narandžinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite cijelu prostoriju.
Predivan miris kore narandže možete iskoristiti i kako bi aromatizirali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom zagrijavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narandžinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite cijelu prostoriju.
8. Tjera komarce i mrave
Narandžina kora sadrži kiselinu koja tjera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narandžinom korom preći preko tijela. Ukoliko pak u kući imate mrave, osušenu narančinu koru sameljite i postavite ne strateška mjesta u stanu i trebala bi potjerati dosadne nametnike.
Narandžina kora sadrži kiselinu koja tjera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narandžinom korom preći preko tijela. Ukoliko pak u kući imate mrave, osušenu narančinu koru sameljite i postavite ne strateška mjesta u stanu i trebala bi potjerati dosadne nametnike.
Napomena:
Narandžinu kožu konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla), no ni sa korom nemojte pretjerivati. Ona naime, sadrži neke vrste ulja koja mogu smanjiti djelovanje vitamina A.
Narandžinu kožu konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla), no ni sa korom nemojte pretjerivati. Ona naime, sadrži neke vrste ulja koja mogu smanjiti djelovanje vitamina A.
 

 
Nema komentara:
Objavi komentar