Tri drevna recepta za zdravlje i dugovječnost

Tibetanski medicinski sistem spada u najstarije na svijetu. U liječenju se prije svega oslanja na bogatu biljnu apoteku. Pri branju plodova od kojih će biti načinjeni pazi se na sve - počevši od mjesta na kojem biljka raste pa do rasporeda zvijezda u određeno doba godine.

Lijekovi smišljeni u drevnoj tibetanskoj kulturi katkad sadrže i više od stotinu sastojaka.

Ipak, tibetanski pripravci koje ćemo ovdje navesti sadrže samo nekoliko uobičajenih sastojaka, poput bijelog luk, limuna, đumbira i meda.

Ovi pripravci služe za čišćenje krvnih žila, opuštanje i pomlađivanje organizma, prenosi Alternativa za vas.
Tibetanski napitak za zdravlje srca i krvnih žila

Napitak služi za postupno čišćenje krvnih žila od masnih naslaga te prevenciju srčanog i moždanog udara. Takođe spriječava nastanak tumora, poboljšava vid i pomlađuje organizam.

Sastojci:

- 1 kg organski uzgojenog limuna

- 300 grama bijelog luka

Priprema:

Sameljite limun (zajedno s korom) i češnjak. Smjesu stavite u 1,5 l kipuće vode i u poklopljenoj posudi kuhajte na laganoj vatri tačno 15 minuta.

Ohlađeni napitak naspite u staklenu teglu  i zatvorite je poklopcem.

Ovaj napitak uzimajte natašte, u periodu od 25 dana, po pola dcl na dan. Nakon toga napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite kuru.

U cilju preventive, kuru možete provesti jednom do dvaput godišnje, svakih šest mjeseci.

U cilju liječenja, kuru provodite do poboljšanja zdravstvenog stanja, uz obavezno poštivanje protokola od 10 dana pauze prije početka nove kure.
Tibetanski čaj za opuštanje

Ovaj napitak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se vjeruje da produžava životni vijek.

Sastojci:

- 5 g naribanog đumbira

- 2 jušne žlice soka limuna

- 2 kašike meda

- prstohvat ljute paprike

- prstohvat anisa

Priprema:
Zakuhajte dvije litre vode i ostavite je da ključa pet minuta.

U ohlađenu vodu dodajte naribani đumbir, sok od limuna, dvije jušne žlice meda, te prstohvat ljute papričice i anisa.

Čaj možete pijuckati tijekom dana ili piti jednu šalicu prije svakog obroka. Navedena količina čaja predviđena je za tri ili četiri osobe.
Tibetanski eliksir za pomlađivanje organizma

Ova mješavina bijelog, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspješno usporava proces starenja.

Sastojci:

- 10 glavica bijelog luka

- sok od 10 limuna

- 1 kg meda

Priprema:
Sitno nasjeckajte 10 glavica bijelog luka i pomiješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna.

Smjesu ulijte u staklenku, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana.

Nakon toga, uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka. 

Zašto su ovi recepti toliko efikasni?
Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka - med, limun i bijeli luk. Svaki od njih ima višestruke dobrobiti za zdravlje.

Bijeli luk

Bijeli luk štiti krvne žile, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi te smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Između ostalog, koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih hroničnih bolesti.

Ublažava prehladu i gripu, uništava crijevne parazite, liječi gljivične i bakterijske infekcije, jača imunitet, usporava staranje te otklanja umor i napetost.

Limun

Limun posjeduje snažna antioksidativna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući vrhunskoj bioučinkovitosti - sposobnosti da se u krvi zadrži i do 24 sata - efikasan je u prevenciji tumora i njegovom širenju na okolne organe.

Uz ostala blagotvorna svojstva, spriječava nakupljanje kolesterola na stijenci arterije i doprinosi njegovu snižavanju, čime nas u konačnici štiti od moždanog i srčanog udara.

Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidans takođe usporava starenje.

Med

Med je takođe antioksidans koji posjeduje i antibiotska svojstva.

Štiti organizam od štetnih tvari, a uzima li se u kombinaciji s ljekovitim biljem, povećaće njihovu učinkovitost.

Iz navedenog, nije teško zaključiti zašto su sastojci poput bijelog luka, limuna i meda dobitna kombinacija pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

(Vijesti.ba)

Nema komentara: