NEODOLJIVI UŽITAK
Dvije kore:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Krem:
- 4 žumanca
- 1 kašika šećera
- 300 ml mleka
- 5 kašika brašna
- 100 gr margarina
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Beli deo:
- 4 belanca
- 7 kašika šećera
- 4 kašike vode
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
- Umutiti žumanca sa šećerom da pobele, pa dodati vodu, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
- Posebno ulupati blenaca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180.
- Moj pleh je dimenzija 30 x 11 cm, a može da se korist i 30 x 20, ali onda u tom slucaju sečete vertikalno koru, a ja sam u ovom plehu sekla horizontalno. Prilagodite kako vam odgovara.
- Pomežati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo mleka, a ostalo staviti da provri. Kad provri zakuvati umućenu smeu i mešati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
- Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti.
- Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti ceo krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim mlekom. Najbolje kada prelijete prvu koru ostavite da malo odstoji, da upije, pa tek onda stavljajte krem. Ja sam sve redjala u plehu u kojem sam pekla jer je dubok, stavila koru, prelila, nalila krem, stavila drugu koru i prelila opet.
- Za beli krem ulupajte belanca u jak šne. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Mešati. Kad provri ostavite da kuva 2 minute, pa odmah istresajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom. Istresajte direktno u žice.
- Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.Otopite čokoladu sa uljem i premažite. Ja sam istresla pre stavljanja belog dela na tacnu i lepo je sve stajalo, pa sam onda nanosila beli deo, koji je takodje čvrst.
Nema komentara:
Objavi komentar