Povišen nivo holesterola veoma je čest poremećaj, a glavni problem je to što ne daje nikakve simptome, pa je redovna kontrola krvi jedini način da se otkrije na vrijeme. Iako većina ljudi ne pridaje značaja ovom problemu, višak masnoće u krvi jedan je od glavnih faktora rizika za oboljenja krvnih sudova koja vode kardiovaskularnim oboljenjima, srčanom i moždanom udaru.
Prevencija
Nepravilna ishrana – prekomjerna upotreba namirnica životinjskog porijekla (meso i mesne prerađevine, mlijeko, punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i bijelog brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohovanje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi.
Kao i u slučaju drugih oboljenja, i ovdje treba da važi pravilo – bolje spriječiti nego liječiti.
Bijeli luk
Nepravilna ishrana – prekomjerna upotreba namirnica životinjskog porijekla (meso i mesne prerađevine, mlijeko, punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i bijelog brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohovanje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi.
Kao i u slučaju drugih oboljenja, i ovdje treba da važi pravilo – bolje spriječiti nego liječiti.
Bijeli luk
Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.
Kurkuma
Kurkuma
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.
Grejpfrut
Grejpfrut
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira cijeli.
Đumbir
Đumbir
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdjevaju krvlju ruke i noge.
Avokado
Avokado
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.
Zeleni čaj
Zeleni čaj
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.
Imela
Imela
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i liječenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju, prenosi ljepotaizdravlje.
Pasulj
Pasulj
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuhanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Nema komentara:
Objavi komentar