Kremaste kakao kocke

Sastojci
  • za biskvit
  • 6 kom bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 40 g kakaa
  • 1 kašikica praška za pecivo
Za fil
  • 6 dl mlijeka
  • 6 kom žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 puding vanilija burbon (ili obični i 1 vanilin burbon šećer)
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina
I još
  • 5 dl slatke pavlake za šlag
  • 1 dl malo zaslađenog toplog mlijeka za poprskati biskvit
Priprema
    • Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodaavati šećer i mutiti neprekidno da se žećer istopi.
    • Pomiješati brašno prašak za pecivo i kakao pa umiješati u umušena bjelanca polako, kašikom tako da masa ostane čvrsta, bitno je samo polako miješati. Sipati u pleh od el. šporeta malo podnazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C 10-ak minuta i ostaviti da se ohladi.
    • Od mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding, brašno i žumanca, ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa kad prokuva sipati puding i miješati da se malo zgusne. Ostaviti da se hladi i povremeno promiješati.
    • Margarin umutiti pjenasto, dobro umutiti i ohlađen puding pa pomalo dodavati u margarin i mutiti neprekidnoda se masa sjedini.
    • Prokuvati mlijeko i šećer i ohladiti, preliti biskvit, po želji se može napraviti i više preliva.
    • Ohlađen biskvit premazati kremom, umutiti slatku pavlaku i premazati preko kreme, obilno posuti kakaom i ostaviti da se dobro ohladi.

Nema komentara: