To je nama tako dobro i poznato jelo. Imate meso i luk? Umjesto musake od krompira odaberite patlidžan koji je zdraviji i laganiji.
Sastojci
- 1,20 kg crnih patlidžana,
- 20 dkg faširanog mesa
- ulje
- 3-4dkg soli,
- 2 jaja,
- 2 del slatkog mlijeka,
- 8 dkg luka crnog,
- 4 dkg brašna,
- 2 g bibera
Crni patlidžani se očiste i izrežu na plohe, te posole, puste da malo odstoje i ocijede. Luk se očisti i isjecka. Zagrije ulje i prodinstaju luk i meso, posole. U zamašćenu tepsiju naslaže se sloj patlidžana, pospe mesom i lukom, malo pobiberi, te opet sloj patlidžana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj patlidžana. Jelo se peče otprilike pola sata na 200 stepeni. Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima sa mlijekom i brašnom i vrati ponovo u pećnicu da se zapeče . Umjesto mlijeka odlično će poslužiti i kiselo vrhnje.
Nema komentara:
Objavi komentar