MUSAKA OD PATLIDŽANA

To je nama tako dobro i poznato jelo. Imate meso i luk? Umjesto musake od krompira odaberite patlidžan koji je zdraviji i laganiji.
Sastojci
  •     1,20 kg crnih patlidžana,
  •     20 dkg faširanog mesa
  •     ulje
  •     3-4dkg soli,
  •     2 jaja,
  •     2 del slatkog mlijeka,
  •     8 dkg luka crnog,
  •     4 dkg brašna,
  •     2 g bibera


Crni patlidžani se očiste i izrežu na plohe, te posole, puste da malo odstoje i ocijede. Luk  se očisti i isjecka. Zagrije ulje  i prodinstaju luk i meso, posole.  U zamašćenu tepsiju naslaže se sloj patlidžana, pospe mesom i lukom, malo pobiberi, te opet sloj patlidžana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj patlidžana.  Jelo se peče otprilike pola sata na 200 stepeni.  Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima sa mlijekom i brašnom i vrati ponovo u pećnicu da se zapeče . Umjesto mlijeka odlično će poslužiti i kiselo vrhnje.

Nema komentara: